投稿の詳細: スペシャルなワイン Special wines from cellar

2018/12/14

20:02:33, カテゴリ: ワイン, お知らせ・募集  

この度、日経未来ショッピング様にてスペシャルな
ワインをご紹介することになりました。
その名も「スペシャルキュヴェ シリーズ」。

ワインを作っていると、樽ごとにあるいは瓶ごとに
その表情が異なる事が良くあります。また、樽熟や
瓶熟を経て思いもよらない変化を遂げるワインがあるのです。

そんな時、本当にワインは面白いなあと思います。時を経て
思わぬプレゼントをされた様な嬉しいサプライズです。

今回ご紹介するのは、そんなサプライズなワインの数々です。
更に嬉しい事に、世界的に高名な専門家たちに高い評価を
受けて満を持した形でのご紹介です。

例えば、ピノ・ノワール2011スペシャルキュヴェ。
2011は自社醸造を始めて1年目の年。畑もまだ少なく
ただでさえ少ない収量なのに、例年の如く病気もでて
難しい年でした。樽一つを満杯にすることができず
小さい樽に分けて仕込みました。いつもの様に除梗破砕
をしましたが、完熟していたせいか思いの外タニックに
なってしまいました。試飲をする度に「まだ飲めない」
という状況が毎年続きました。それが、昨年の終わりくらいから
変貌を見せるようになり、今年の夏頃にはなめらかで、
香りと味わいが大きめのブルゴーニュグラスの中で
刻々と変化する様相を呈し始めたのです。
なんという艶めかしい姿!

その変化の兆しが出始めたころ、「ワインの科学」の著者で
あるジェイミー・グッド氏がワイナリーを訪れ試飲して
非常に高い評価をしてくれました。8年目で飲み頃になった
ワイン。まさに特別なワイン。スペシャルキュヴェとして
リリースすることになりました。
是非大きめのグラスでお試し下さい。

今回ご紹介するスペシャルワインは、弊社で販売する前に
日経未来ショッピングにてご紹介することになりました。
この先行販売は日経未来ショッピングと提携サイトを
お持ちの国分様のサイトにて行います。こちらから↓

https://kokubu.en-jine.com/projects/kusunoki-winery-premium?afl_cd=nikkei

とてもお値打ちな企画となっておりますので、是非この機会に
お買い求め下さい。 その他のスペシャルキュヴェにまつわる
お話は順次ブログにて紹介させて頂きます。

なお、リリースに先立ってプレスリリースを行いましたが、
その時の様子がワインバザール様のホームページにも
紹介されております。こちら↓

http://wine-bzr.com/topic/column/11521/

ピノ2011

Our very special wines are introduced by Nikkei
Mirai Shopping. They are Special Cuvée Series.

Winemakers often finds the wine quality different from
barrel to barrel or from bottle to bottle. The wines show the
different aroma and flavor through the maturation
in barrel or bottle. Some small but others quite big.

These changes make us, winemakers, feel the winemaking is
really interesting. We feel as if we were given special gift after years
of various efforts. A sweet surprise!

We are happy to introduce such surprising wines this time.
What is more, they are highly evaluated by reputed wine
Specialists.

Pinot Noir 2011 Special Cuvée for example,
Vintage 2011 was the first vintage of our winemaking
at the own winery. The vineyard was small with small
harvest and yet many grapes were damaged by disease
as usual. Therefore the barrique is too big for the vintage
and we had no choice but to put the wine in the smaller
barrels. The well ripe grapes made tannic wine and for years
we were not able to release it because of the astringency.
However from the end of 2017, it began to show very different
face, that is, the tannin became milder and the wine became
very much palatable. And at around the summer of 2018, wine
had really nice aroma with very smooth taste with changing
flavor in a big burgundy glass. How interesting it was !
When the change started to come around, the reputed wine
writer Mr. Jamie Goode, the author of ‘Wine Science’ happened
to visit our winery and commented very favorably on this Pinot Noir.

The wine has now become ready for tasting after 8 yeas of time.
It is really a special wine. Please try it with big burgundy glass.

The wine line ups introduced in the Nikkei Mirai Shopping
are really different from other wines of our cellar and
each has more or less its own special story. You can place
order through KOKUBU’s wine site, a collaborated site
specialized in wine with Nikkei Mirai Shopping.

The stories of each wine will be introduced in this blog
soon.



楠ワイナリー 

私の葡萄つくりワインつくり

北信州の土地と気候に適した栽培方法で、自然の恵みを最大限取り込んだ葡萄からのワインづくりを目指しています。健康的な葡萄からできた、高品質で本物の、優しくて上品なワインを追求しています。日本の食事にもよく合う、思わずにっこりしてしまうワインです。

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